A forradalmian innovatív és Amerikában már évtizedek óta rendkívül népszerű airbrush makeup technika új lehetőségeket nyit meg a sminkelésben. Ez a jelenleg létező legmodernebb sminktechnológiai megoldás, amelynek magabiztos ismerete napjainkra elengedhetetlenné vált a televíziózás, a színház, a fotózás és a divat világában tevékenykedő sminkesek számára. Segítségével makulátlan, szinte retusált hatású, mégis minden eddiginél természetesebb és életszerűbb sminkeket készíthetünk.

Retusálás élőben

Az airbrush tulajdonképpen a szépségipar válasza a HD technológia elterjedésére, és az ezzel párhuzamosan megnövekedett elvárásokra. A minden apró tökéletlenséget megmutató, tűéles, képeket produkáló kamerák, valamint az egy-egy munkára jutó korlátozott idő együtt valódi kihívást jelentenek a sminkesek számára. Szerencsére az airbrush segítségével minden korábbinál hatékonyabban és gyorsabban dolgozhatunk, miközben alkalmazásával hibátlan, szinte retusált hatást érhetünk el. Precizitásának köszönhetően decens, hétköznapi és extravagáns, alkalmi sminkkreációk elkészítésére is tökéletesen alkalmas.

A technológia: HD smink kompresszorral

Az airbrush “lelke” maga a szórópisztoly, amely kompresszorral működtethető, és segítségével leheletvékonyan, egymást követő rétegekben vihetjük fel a bőrre az alapozót, a pirosítót, valamint a szemöldök- vagy szemfestéket is. A végeredmény a legnagyobb felbontású HD felvételeken is hibátlan megjelenést biztosít, akár diszkrét, natúr, akár látványos, feltűnő sminket készítünk. Ráadásul az airbrush kiválóan kombinálható az összes hagyományos sminkes módszerrel, így egy gyakorlatilag végtelen számú lehetőséget nyújtó eszközzé válik a kezünkben.

A képernyőről a szépségszalonba

A hollywoodi hírességek airbrush-sal tökéletesített megjelenésére szinte minden nő vágyakozva gondol, főleg az olyan különlegesen fontos események alkalmával, mint egy esküvő vagy egy vacsora. Az airbrush professzionális szintű használatára ezért a szépségszalonok hétköznapjaiban is egyre nagyobb az igény. A felhasznált anyagok leheletfinom, egyenletes és egész nap, vagy éjjel tartósan gyönyörű fedést biztosítanak, mégsem tömítik el a pórusokat. Ráadásul még a legérzékenyebb bőrű vendégeknek is tökéletes megoldást jelent, mivel a szórópisztoly sosem érintkezik az arcukkal, és a higiénia egy szalonban mindig elsődleges szempont.

Színpadias megjelenés pillanatok alatt

A színpadi sminkekkel szemben támasztott elvárások között előkelő helyen szerepel a tartósság és a messziről is látványos hatás. Az airbrush alkalmazásával mindkét szempontból garantáltan elégedettek leszünk a végeredménnyel. A technológia már hazánkban is bizonyította páratlan előnyeit: Magyarországon első alkalommal a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásaira készítettük ezzel a módszerrel a szereplők sminkjeit 2008-ban. Az airbrush egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően mára több hazai színházban, köztük a Budapesti Operettszínházban, valamint a Bozsik Yvette Társulatnál és az Operában is alkalmazzuk a szórópisztolyos sminket.

A barlangrajzoktól Hollywoodig – az airbrush története

A festékanyagok fújással való felvitelének ötlete egyáltalán nem új keletű gondolat. Sőt, gyökerei egészen az ősi időkig visszavezethetők, hiszen már ekkor is készültek barlangrajzok fújócsöves technikával. A legelső airbrush-nak nevezett eszköz, amely a 19. század végén készült, Amerikában, szintén a korabeli festőművészek dolgát hivatott megkönnyíteni, és hamarosan már iskolában is oktatták a használatát. Az airbrush titka azóta sem változott: a szórópisztolyon keresztüláramló levegő nyomása rendkívül apró cseppekre bontja szét a benne lévő festékanyagot, lehetővé téve annak leheletkönnyű rétegekben való felvitelét, valamint a színek bámulatosan kifinomult, precíz keverhetőségét és árnyalhatóságát. A digitális korszak előtti időkben az airbrush jelentette az egyetlen lehetőséget a fényképek utólagos retusálására. Időnként csak a hibák elrejtésére használták, máskor azonban a képeket cenzúrázva akár egész részleteket is kitöröltek róluk, vagy megváltoztattak rajtuk a szórópisztoly segítségével. A sminkes világ a Ben Hur forgatásán ismerte fel először az airbrush-ban rejlő lehetőségeket. Mivel nagy területeket is gyorsan lehet vele lefesteni, ezt vetették be a filmben szereplő több száz statiszta teljes testfelületének a sminkeléséhez. A testfestésben azóta is a legfontosabb eszköz, a beauty sminkek elkészítésének terén nyújtott előnyei azonban napjainkra még inkább előtérbe kerültek. Mindezt a HD technológia elterjedésének köszönhetjük, hiszen a nagyfelbontású képeket produkáló kamerák olyan magas szakmai elvárásokat támasztanak, amelyeknek kizárólag a hagyományos eszközök felhasználásával gyakorlatilag lehetetlen megfelelni. Szerencsére az airbrush megoldást jelent minden felmerülő problémára, hiszen még a tűéles felvételeken is tökéletes, mégis természetes megjelenést biztosít. Nem csoda, hogy Amerikában mára minden sminkessel szemben alapkövetelmény a szórópisztoly magabiztos használata, és a hollywoodi sztárok körében is villámgyorsan kedveltté vált ez a retusált hatású, makulátlan sminket eredményező technika. A hírességek példáját pedig minden nő szívesen követi, így az airbrush lassan a szépségszalonokban, sőt, egyre több fürdőszobában is mindennapi kellékké válik.

Ezernyi lehetőség egyetlen eszközben – az airbrush legfontosabb előnyei

A HD technológiával működő kamerák minden eddiginél élesebb képei korunk egyik legnagyobb kihívását jelentik a sminkesek számára, hiszen kérlelhetetlenül megmutatnak minden apró tökéletlenséget. Hibázni tehát tilos, az egy-egy munkára jutó idő azonban finoman szólva is korlátozott. Az airbrush technológia éppen ezekben a helyzetekben lehet a legnagyobb segítségünkre. Használatával jelentősen lerövidülhet egy-egy smink elkészítésének az ideje. Gyorsasága mellett tökéletes precizitást nyújt. A szórópisztollyal leheletfinom rétegenként vihető fel a smink, így diszkrét és extravagáns alkotások elkészítéséhez is kiváló eszköz. Egyenletes fedést tesz lehetővé, a legnagyobb felbontású felvételeken is makulátlan, szinte retusált hatású, mégis rendkívül természetes megjelenést garantál. Gazdaságos, egy egész arc sminkeléséhez sem szükséges néhány cseppnél több anyagot használnunk. Hagyományos és vízálló sminkek elkészítését is lehetővé teszi, melyekhez eltérő összetételű, az adott célnak megfelelő alapanyagokból készült termékek állnak a rendelkezésünkre. A különböző festékek kombinálásával elérhető árnyalatok száma szinte végtelen, így minden bőrtónushoz megtalálhatjuk az ideális alapozó, pirosító és szemárnyaló színeket. Higiénikus, hiszen alkalmazása során soha nem érintkezik az arccal. Az érzékeny bőrhöz is gyengéd, nem tömíti el a pórusokat. Rendkívül tartós, akár 18 órán át hibátlan sminket biztosít.