“A barlangrajzok technikájával szépül egész Hollywood!”

Ismerd meg az airbrush rövid történetét, és nézd végig, hogyan lesz még gyönyörűbb Gubík Ági színésznő! Roque Cozzette sminkmester, a Cozzette ecsetek megálmodója pedig még néhány tippet is elárul nektek a Life Network műsorában!

Retus élőben, avagy az airbrush sminktechnika

Úgy tűnik, a Nők Lapja Cafét is lenyűgözte az airbrush-sal készült sminkek természetessége! Ha
kíváncsi vagy a véleményükre, olvasd el az erről szóló cikküket!

Tovább a cikkre!

„A jövő legfontosabb sminkeszköze van a kezemben”

Nemrégiben jelent meg a Szépítész magazinban egy interjú Petrilla Orsolyával, ahol
nem csak az airbrush-ról, de sminkessé válásának történetéről is sokat mesél!

Úttörő szerepet vállalni bátor döntés, Petrilla Orsolya, a Petrilla sminkstúdió vezetője mégis több ízben is így tett. 16 évesen a gyermekarcfestéssel, majd közel 10 évvel később az airbrush sminkeléshez való használatával. Azóta nemcsak a technika oktatásához szükséges feltételeket teremtette meg itthon, de számos fotózáson, forgatáson, valamint színházi előadáson is bebizonyította, hogy a sminkelés jövője ebben az eszközben rejlik. Mindezek mellett pedig még a pszichológia szak elvégzésére is jutott energiája.

Kezdjük a legelején: hogyan lett belőled sminkes?

Tizennégy éve, karácsonykor egy arcfestő készlettel leptem meg a négy éves unokatestvéremet, amit azonnal fel is avattunk. Annyira megtetszett a dolog, hogy farsangra visszamentem a régi iskolámba kifesteni a gyerekeket, és akkor már éreztem, hogy profi szinten is szeretném ezt megtaulni. Épp azon a nyáron indult az egyik kereskedelmi televízió országjáró roadshow-ja, ennek egy balatoni állomására lementünk egy barátommal, ahol egy egész csapatnyi gyerkek arcát kifestettem. A csatorna felajánlotta, hogy végigmehetek velük egész nyáron, az összes állomáson. Így, a több száz gyerekarc kifestésével nemcsak rutinra tettem szert, de elegendő pénzt is kerestem ahhoz, hogy részt vehessek Törös Judit smink- és maszkmester tanfolyamán. Harmadikos gimnazistaként már voltak saját munkáim, és, mire elvégeztem a pszichológia szakot az egyetemen, sminkesként már a forgatások és fotózások világának sűrűjében tevékenykedtem.

 

Azt gondolnám, ha valaki 16 évesen már tudja, hogy mi szeretne lenni, az 18 évesen boldogan veti bele magát a szakmába, és nem vállal be egy egyetemet.

Nem azért kezdtem el az egyetemet, mert abba akartam hagyni a sminkelést. A továbbtanulásomban szerepet játszott a szülői elvárás, de saját magammal szemben is magasra tettem a mércét. Úgy éreztem, hogy ez a tudás sminkesként is hasznos lesz majd, hiszen a munkám során itt is emberekkel foglalkozom.

 

Hol találkoztál először az airbrush technikával?

A testfestésen keresztül ismertem meg az airbrush-t, körülbelül nyolc évvel ezelőtt. Akkoriban sok ilyen jellegű munkám volt, és ehhez a kézi festésnél jóval hatékonyabb módszert kerestem. A szórópisztoly használatának fortélyait Pál Gergely festőművésztől tanultam, a rám bízott feladatok során pedig lehetőségem volt alaposan begyakorolni a technikát.

 

Az airbrush szó hallatán legtöbben azonnal a testfestésre asszociálunk. Honnan jött az ötlet, hogy sminkelésre használd a szórópisztolyt?

Igen, Magyarországon a legtöbben még valóban csak a testfestés kapcsán hallottak az airbrush-ról. Arcfestésekhez, nagy, látványos sminkek készítéséhez már korábban is használtam, hiszen olyan különleges hatásokat lehetett vele elérni pillanatok alatt, ráadásul tökéletes minőségben, amit hagyományos módszerekkel jóval hosszabb idő alatt sem. Azzal, hogy az airbrush a teljesen natúr, szinte láthatatlan sminkek készítéséhez is a legpraktikusabb eszköz, egy londoni szakmai kiállításon szembesültem először. Itt már akkor központi téma volt a HD smink, mert a HD technológia elterjedésével a tűéles felbontású képeket produkáló kamerák komoly kihívás elé állították a sminkeseket. Az airbrush pedig olyan felviteli módot tesz lehetővé, ami tökéletesen egyenletes, makulátlan bőrfelszínt kölcsönöz, mégis láthatatlan a kamera számára. De nemcsak a képernyőkön mutatott jól ez a smink, szabad szemmel nézve is természetesebbnek hatott, mint a hagyományos. Mintha élőben retusálták volna ki a viselőjét! Itt ismerkedtem meg Sheila McKennával, a Kett Cosmetics sminkmesterével is. Az ő nevéhez fűződik a CNN teljes sminkes csapatának a szórópisztolyos technikára való átállítása, és az én airbrush melletti döntésemben is nagy szerepet játszott.

 

Hogyan sajátítottad el az „élő retusáláshoz” szükséges technikát?

Londonból rengeteg sminket hoztam magammal, amiket otthon azonnal lelkes és kitartó tesztelésnek vetettem alá. A szórópisztoly használatát már ismertem, és a sminkelés terén is bőven volt tapasztalatom, ezúttal pedig a kettőt kombinálva gyakoroltam, és gyakoroltam. A megszerzett tudásomat pedig szép lassan egyre nagyobb sikerrel alkalmaztam a sminkes munkáim során.

 

Milyen típusú sminkek állnak hozzád a legközelebb?

Az airbrush-ban a legjobb, hogy a hagyományos technikákkal kombinálva a legváltozatosabb típusú sminkek elkészítéséhez is alkalmas. Azt átváltoztatásokat is szeretem, személyes kedvencem azonban az a smink, ami a viselője természetes szépségét emeli ki, akár natúr, akár erősebb. A lényeg, hogy passzoljon az illető személyiségéhez, és így ne az elkészült sminket, hanem őt lássuk igazán gyönyörűnek.

 

Mi volt a legfőbb motivációd az oktatás beindításában?

Évekkel a londoni élményeim után itthon még mindig csodálkozva néztek rám, amikor egy-egy forgatáson, fotózáson elővettem a kis kompresszoromat, miközben láttam, hogy a szakma jövője egyértelműen ebbe az irányba mutat. Tudtam, hogy egy olyan jelentőségű, komplex eszköz, tudás és tapasztalat van a birtokomban, aminek elsajátításával minden sminkes egészen új távlatokat ismerhet meg. Szerettem volna megosztani ezt, átadni egy olyan technikát, ami nemcsak megkönnyíti a sminkesek munkáját, de új lendületet is adhat. Amikor már komolyan fontolgattam a dolgot, Sheila meghívott a saját képzésükre, hogy megismerkedhessek az ő oktatási módszereikkel. Ő, valamint sminkmester barátja és munkatársa, Roque Cozzette nem csak rendkívül inspiráló, de igazán kedves és közvetlen emberek, akik szívesen osztották meg minden tapasztalatukat. A tőlük szerzett értékes tudást saját, addigra 13 éves sminkelési és 7 éves airbrush kezelési gyakorlatommal ötvözve indítottam útjára hazánkban az első kifejezetten az airbrush sminktechnikát oktató képzést a saját sminkstúdiómban.

 

Hogyan fogadta a hazai szakma ezt az újdonságot?

A visszajelzések nagyon pozitívak mind a tanulóim, mind a különböző stábok, mind pedig azok részéről, akiket airbrush-sal sminkeltem. A befektetett energiám megtérülni látszik, és ez folyamatosan inspirál. A nők azért szeretik, mert szinte láthatatlanul varázsolja tökéletessé a bőrüket, a férfiak pedig azért, mert így pillanatok alatt letudhatják a számukra inkább szükséges kellemetlenségnek számító sminkelést. A fotósok is időt spórolhatnak, ha ezzel dolgozom, hiszen sokkal kevesebbet kell retusálniuk. Divatbemutatókon az airbrush-sal percekre redukálódik a sminkváltáshoz szükséges idő, színházi előadásokon pedig messziről látványos, mégis közelről is tökéletesen kidolgozott, ráadásul rendkívül tartós sminket készíthetünk villámgyorsan. Sőt, még próbababákat is sminkelhetünk vele.

 

Szükséges-e mindehhez kozmetikusi vagy sminkes előképzettség?

Az eddigi képzéseimen még feltétel volt a sminkes alaptudás, hisz magát az airbrush technikát tanítom, nem azt, hogy hogyan kell sminkelni. De egyre több az olyan jelentkező, akinek éppen ez a modern technika hozza meg a kedvét a sminkeléshez, ezért folyamatban van egy új kurzus kialakítása is, amelynek során az alapokkal kiegészítve oktatok majd.

 

Nem félsz attól, hogy a tanfolyamokon végzett tanulók konkurenciát jelentenek majd a számodra?

Ez egy technika, amit mindenki a saját ízlésének, stílusának megfelelően használhat fel, és így mindenki mást fog kihozni belőle. A csapatommal rengeteg energiát fektetünk abba, hogy minél szélesebb körben megismerjék, és igényeljék ezt a technikát, többek között azok az intézmények és csatornák is, ahol a leginkább szükség van az airbrush sminkesekre. Minden egyes tanítvánnyal egy lépéssel előbbre vagyunk e felé, tehát a közös cél érdekében dolgozunk. És mindig öröm látni, ahogy a tanítványok is egyre nagyobb sikereket élnek át, és olyan pozitív visszajelzéseket kapnak a munkájuk során, ami motiválja őket, hogy még tovább fejlődjenek.

 

A jövőre nézve mik a terveid?

Örülök, hogy egy ilyen izgalmas, új dolgot indíthatok útjára, ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy ez nagy felelősséggel járó, komoly feladat. Szeretném, hogy minél többen felismerjék a fejlődésben rejlő lehetőségeket, és ez által vigyük előbbre a szakmát. A terveim megvalósításához vezető úton pedig továbbra is igyekszem nyitott szemmel járni, egyre több újdonságot felfedezni, folyamatosan megújulni, és minél többet tanulni.